Suvun historiaa

Lempiäinen on esihistorialliselta ajalta peräisin oleva nimi. Sukua on asustanut eniten Eteläisessä Karjalassa.  Vanhin kirjallinen tieto on vuodelta 1337, jolloin Ruotsin armeija hyökkäsi Käkisalmeen, Käkisalmen puolustajista mainitaan mm. Lembitov= Lempiäinen, Lempiä, Lempiänpoika. Muut varhaisimmat maininnat ovat vuodelta 1543 maakirjoissa.

Sukunimen muotoutuminen alkoi kun asutus lisääntyi. Kun asutus oli harvaa, riitti yksi nimi erottamaan henkilön muista. Pojille, joista toivottiin suvun jatkajaa, annettiin sellaisia nimiä jotka kuvasivat jotain hyvänä pidettyä ominaisuutta. Nimen kuvaamien ominaisuuksien uskottiin siirtyvän nimen mukana henkilölle. Lempiä on Karjalassa synonyymi sanalle lempeä. Kun Lempiä nimiselle miehelle syntyi poika, niin hän oli ns. pikku Lempiä. Lisäämällä nimen loppuun - nen pääte, osoitettiin sillä hänen olevan Lempiän poika, näin isä ja poika erotettiin toisistaan nimen perusteella. Tästä käytännöstä kehittyivät vähitellen nen-päätteiset sukunimet, jotka ovat Suomessa varsin yleisiä.

Henkilöitä joilla oli Lempiäinen ensimmäisenä nimenä, oli 27.7.2010 1078 henkilöä, miehiä 535, naisia 543, ulkomailla 51.

Sukuhaarat: