Rautjärven haara

Teuvo Lempiäisen kirjasta "Juuret kaskimaitten mullassa"

Ruokolahti ja Rautjärvi ovat olleet kautta aikojen rajaseutua Ruotsin ja Venäjän välillä. Rauhankin aikoina ovat Venäjän puolelta tulleet vainolaiset ryöstäneet ja polttaneet asutuksia sekä tappaneet asukkaita. Suvun leviämisen kannalta onkin ollut erityisen tärkeää asutuksen sijainti.

Lännestä päin tultaessa on voinut suvun ensimmäinen asuinpaikka olla Lempiälän kylä Ruokolahden Äitsaaressa. Jo vuonna 1543 ensimmäisissä maakirjoissa kylä mainittu. Kylät saivat nimensä yleensä ensimmäisen asukkaan mukaan, joten Lempiäiset ovat saapuneet sinne jo huomattavasti aikaisemmin. Kylän sijainti on ollut ihanteellinen, sitä ei ole koskaan hävitetty. Lempiälän kylän suotuisasta sijainnista kertoo asukkaiden vauraus. Pitäjälehti Ruokolahtelainen kertoo 1997 seuraavaa: "Vuonna 1623 oli Olli Piiparisella Lempiälän kylässä Viipurin läänin kolmanneksi suurin karja, 9 hevosta, 23 nautaa, 30 lammasta ja 13 sikaa. Lähes yhtä suuri karja oli Mati Lempiäisellä, 9 hevosta, 18 nautaa, 30 lammasta ja 10 sikaa." Suvun lisääntyessä suotuisissa olosuhteissa, on siitä täytynyt osan lähteä muualta asuinpaikkaa etsimään. Lempiäisiä on esiintynyt ympäri Karjalan kannasta.

Rautjärven Lempiäisten sukuhaaran tarinaa voi lukea Teuvo Lempiäisen kirjoittamasta kirjasta Juuret kaskimaitten mullassa.